Custom data connectors maken in Power BI ?>

Custom data connectors maken in Power BI

Binnen Power BI kun je een directe koppeling maken met veel verschillende bronnen. Denk hierbij aan SQL-databases, Excel-bestanden, webpagina’s en meer. Daarnaast heb je via de Advanced Editor ook de mogelijkheid om allerlei Custom-API’s te ontsluiten. Denk hierbij aan Twinfield, Exact Online of Afas Online. Wanneer je deze bronnen vaker ontsluit kan het lonen om hier een Custom Data Connector van te maken. In deze blog laat ik zien hoe je gemakkelijk een Custom Data Connector aan kunt maken.

Wat heb je nodig?

  1. Visual Studio
  2. Power Query SDK
  3. Power BI Desktop

Stap 1: Installeer de Power Query SDK in Visual Studio

Download de Power Query SDK en voer deze uit. Om deze te activeren moet je Visual Studio opnieuw opstarten.

Stap 2: Maak een nieuw ‘Data Connector Project’ aan in Visual Studio

Open Visual Studio en maak een nieuw project aan. In de linkerbalk vind je de optie ‘Power Query’. Maak een nieuw project aan, en geef je Custom Connector een naam.

 

Stap 3: Maak je eigen aanpassingen in het project

Nadat het project aangemaakt is zie je de standaard ‘Hello world!’ code die aangemaakt wordt. Zoals je kunt zien lijkt de code erg op de code die we in eerdere blogs hebben gebruikt om verschillende API’s aan te roepen.

In mijn voorbeeld bevat het  bestand ‘Hello_world.pq’ alle logica voor de Custom Connector. Het bestand kan grofweg verdeeld worden in 3 onderdelen:

  1. Het script om data op te halen en te converteren;
  2. De informatie rondom authentication (API-key, gebruikersnaam / wachtwoord etc.);
  3. Algemene informatie over de Custom Data Connector zoals Naam, Categorie en afbeelding welke getoond wordt in Power BI.

 

Om je eigen code toe te voegen kun je het gedeelte na ‘shared Hello_world.Contents = ‘ tot de ; aanpassen met je eigen code. Deze kun je 1 op 1 kopiëren en plakken vanuit de Advanced Editor in Power BI.

Stap 4: De Custom Data Connector gebruiken in Power BI

Om de Custom Data Connector te gebruiken in Power BI moet je het project ‘Builden’. Ga naar ‘Build’ -> ‘Build [Hello world]’ (of de naam van je eigen project). In de map waarin je het project opgeslagen hebt vind je daarna een .mez bestand in de map ‘/bin/debug’.

Kopieer het .mez bestand naar de map: ‘Documenten\Power BI Desktop\Custom Connectors\‘. Wanneer de map niet bestaat kun je deze aanmaken.

Open Power BI Desktop. Ga naar de instellingen en pas aan dat Custom Data Connectors (Gegevensextensies) gebruikt kunnen worden:

Herstart Power BI. Na de herstart zul je de Custom Data Connector terugvinden in de lijst met alle gegevensbronnen:

Wil je verder aan de slag met de Custom Data Connectors? Kijk dan eens op de GitHub pagina van Microsoft:
https://github.com/Microsoft/DataConnectors#getting-started-with-data-connectors.

Klik hier om naar onze site te gaan

3 gedachten over “Custom data connectors maken in Power BI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *